Komory chłodnicze, chłodnie i chłodnice na statkach

search:

Jeśliby urządzenia instalacje chłodnicze

Chłodnictwo to dziedzina, która pozwala nam się cieszyć smakami artykułów spożywczych z najodleglejszych stron świata. Gdyby nie urządzenia i instalacje chłodnicze niemożliwy byłby transport ryb i owoców morza przez setki mil morskich, by były dostępne na naszych sklepowych półkach.

Chłodni chłodnic statkach ryby

Na statkach rybackich muszą być więc urządzenia chłodnicze, które pozwolą przechować w odpowiedniej temperaturze połów ryb. Bez chłodni i chłodnic na statkach ryby, które mają ograniczony termin do spożycia, zepsułyby się, a ich spożycie nie byłoby możliwe. Dlatego wyposażenie kutrów rybackich i statków łowczych w chłodnice do przechowywania i transportu ryb jest koniecznością.

Chłodnice statkach zazwyczaj

Na kutrach rybackich najczęściej stosuje się zwykłe chłodziarki i zamrażarki. Większe statki rybackie wyposażone są też w chłodnice, czyli chillery. Chłodnice na statkach mają zazwyczaj postać kontenerów. Mogą również występować w postaci specjalnie skonstruowanej ładowni na statku wodnym czy rybackim. Występują również specjalnie skonstruowane statki-chłodniowce.

Mroźnie, charakteryzuje ciepło nieporównanie

W zależności od potrzeb zakresu temperatur, którego wymaga transport i przechowanie określonych produktów, wyróżnić można różne rodzaje chłodni. Chłodnie cechuje albo temperatura nieznacznie powyżej zera stopni Celsjusza do przechowywania niezamrożonych produktów spożywczych albo tzw. mroźnie, które charakteryzuje temperatura znacznie poniżej zera. Do transportu ryb i owoców morza stosowanie chłodni i mroźni jest niezbędne dla zachowania ich przydatności do spożycia oraz wszystkich składników odżywczych.