Chłodnie, chłodnice i współczesny transport chłodniczy

search:

Choć czasy transportowania niektórych produktów spożywczych na bardzo duże odległości już dawno minął, ponieważ większość towarów wytwarza się na całym świecie, to jednak wciąż niezwykle potrzebny jest specjalistyczny transport chłodniczy oraz jego nowoczesne rozwiązania. O ile w wielu przypadkach nie zachodzi konieczność przewożenia artykułów spożywczych z kontynentu na kontynent, to jednak niezbędny jest transport na terenie danego kraju.

Najczęściej taki transport odbywa się za pomocą specjalnych samochodów ciężarowych wyposażonych w chłodnie zapewniające warunki kontrolowanej temperatury dla przewożonych towarów. Niezwykle istotną kwestią zwłaszcza dla przedsiębiorców zajmujących się właśnie transportowaniem jest z pewnością niezawodność, dlatego chłodnice i inne urządzenia muszą posiadać niezbędne atesty i certyfikaty.

Szczególną uwagę należy zwracać właśnie na chłodnice, ponieważ to od nich zależy najwięcej - to one chłodzą czynnik roboczy. Dzięki nim zatem możliwe jest zachowanie we wnętrzu chłodni odpowiedniej temperatury. Drugą ważną sprawą jest automatyka, która pozwala nam na kontrolowanie wysokości temperatury. Warto zainwestować w nowoczesny i łatwy w obsłudze panel sterowania.

Zakres temperatur, w jakich najczęściej mogą pracować chłodnice i inne tego rodzaju urządzenia w transporcie jest spory i wynosi przeważnie od -25 st. C do +25 st. C. W ten sposób łatwo można przewozić na pewne odległości takie towary, jak mięso, nabiał, warzywa, owoce, a także rozmaite rośliny, na przykład kwiaty. Ważna jest także pojemność takiej chłodni oraz dopuszczalna waga, jaką może udźwignąć konkretny samochód.